Festivals

Tijdens het FACTIVAL zijn de invloeden van het Zingevingsfestival en het Festival der Mooie Dingen te proeven.

Zingevingsfestival

Het Zingevingsfestival bestaat sinds 2005 en is een initiatief van de dienst Geestelijke Verzorging en het team activiteitenbegeleiding van GGZ Drenthe. Zij zochten samen naar een manier om de eigenwaarde en het persoonlijke en maatschappelijke herstel van cliënten te bevorderen, zodat zij weer mee kunnen doen aan het ‘normale’ leven. Er werd een festival bedacht met de naam ‘Zingevingsfestival’. Dit bleek een groot succes, waardoor er werd besloten om het jaarlijks te laten terugkomen. Naast GGZ Drenthe nemen nu ook Verslavingszorg Noord Nederland en Cosis deel aan het festival.

Aan het Zingevingsfestival kunnen (ex)-cliënten doorlopend kunnen deelnemen aan creatieve kijk-, doe- en luisteractiviteiten op het gebied van onder andere theater, kunst en muziek. Daarnaast is er gelegenheid voor inspanning, ontspanning, reflectie en bezinning in de vorm van workshops. Door cliënten actief of passief mee te laten doen aan het Zingevingsfestival hopen de aangesloten organisaties, dat ze in contact komen met nieuwe/andere mensen en ze kennis maken met nieuwe mogelijkheden, interesses en ervaringen. Dit ter bevordering van de eigen zinbeleving en het vergroten van de eigenwaarde. Uitgangspunt van het festival is dan ook het herstel van (ex)-cliënten en het bevorderen van de maatschappelijke participatie. Een andere belangrijke doelstelling is het vergroten van het maatschappelijke draagvlak en de maatschappelijke betrokkenheid van organisaties en mensen ten aanzien van de psychiatrie en verslaving. De cliënten worden aangemoedigd om naasten, zoals familieleden en vrienden, mee te nemen. De reden hiervan is dat wij de naasten ook kennis willen laten maken en willen betrekken bij de gevoelens, ervaringen en de beleving van psychiatrisch patiënten en/of verslaafden.

Veel cliënten kijken het hele jaar uit naar het Zingevingsfestival. Benieuwd naar het Zingevingsfestival? Breng dan een bezoek aan de website.

Festival der Mooie Dingen

Het Festival der Mooie Dingen, is een festival dat de bezoeker een realistisch beeld geeft van het leven met een psychische kwetsbaarheid of verslaving. Daarom is er ook ruimte voor prachtige dingen en humor. Het Festival der Mooie Dingen bestaat uit: Theater, Beeldende Kunst, Muziek en dialoog.

Er heerst een maatschappelijk stigma op ‘psychische kwetsbaarheid en verslaving’. De impact van dat stigma is enorm. We weten dat vier op de tien Nederlanders minstens één keer in het leven een periode doormaakt van ernstige kwetsbaarheid. Het kan dan gaan over een depressie, psychotische beleving en/of verslaving. Het Festival der Mooie Dingen is een realistisch festival dat gaat over de mooie en de rauwe kanten van het bestaan.