IRB in beeld (locatie: Studio 1c)

De Individuele Rehabilitatie Benadering is een methodiek waarmee mensen kunnen worden geholpen bij hun maatschappelijk herstel. ‘IRB in Beeld’ maakt gebruik van de blokkentaal van de Yucelmethode. Die taal wordt gebruikt om het proces van verkennen, kiezen, verkrijgen en behouden van zelfgestelde doelen tastbaar te maken. De persoon maakt een opstelling waarin zijn of haar participatiedoel (de balk), ondersteunende factoren (T-blokken onder de balk) en belastende knelpunten (rechthoekige blokken bovenop de balk) in hun verband worden weergegeven. Het zelf bouwen van de opstelling geeft de persoon in korte tijd overzicht en regie en benadrukt de eigen kracht van de persoon en diens netwerk.
Zijn of haar rehabilitatieproces wordt zo eigen en overzichtelijk.Knelpunten kunnen apart besproken worden. Daarbij komen vaardigheids- en hulpbronontwikkeling aan de orde.
Er is een gemakkelijk draagbare variant van de blokkendoos ontwikkeld voor de ambulante praktijk. In de workshop wordt de methode kort uitgelegd, een voorbeeld van een traject getoond en een oefening gedaan in het zelf werken met de blokken