Voorkomen van overbelasting bij naastbetrokkenen (locatie: Lokaal 1b)

We willen ons publiek graag in onze workshop op interactieve wijze prikkelen, om zelf oog te hebben en/ of te behouden voor naastbetrokkenen van onze doelgroep (mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen). Dit willen we doen aan de hand van ons eigen praktijkvoorbeeld.

Naastbetrokkenen hebben een verhoogd risico op overbelasting, door de zorg en verantwoordelijkheden die zij dragen naar onze patiënt. Wanneer zij uitvallen door overbelasting, kan dit nadelige gevolgen hebben voor onze patiënt.

In het team van Optimaal Leven Hoogeveen, onderdeel van GGZ Drenthe, hebben we een module ontwikkeld. Deze module is bedoeld om overbelasting bij naastbetrokkenen van onze epa-doelgroep te voorkomen.  De onderwerpen die in de 3 bijeenkomsten worden besproken, zijn gebaseerd op de multidisciplinaire richtlijnen en de “Generieke Module Samenwerking en Ondersteuning Naasten van mensen met psychiatrische problematiek”. De thema’s van de verschillende bijeenkomsten zijn:

‘Rouw & herstel’, ‘Wetgeving’ en ‘Steun, lotgenotencontact en hulp’.

We nemen het publiek mee, op interactieve wijze, wat de aanbevelingen zijn volgens de literatuur. Ook staan we samen stil bij hoe je zo’n module kan ontwikkelen en implementeren.